Stres in otroci

Marsikateri starš si ne prizna, da se tudi njegov otrok spopada s stresom. A vendar se.

Stres, ki pri otroku vzpodbuja, da dosega rezultate, se sooča z izzivi in išče rešitve je normalen – strokovnjaki ga poimenujejo ZDRAV STRES. Navadno ga otroci občutijo kot vznemirjenje in pričakovanje nečesa novega.

Stres, kjer otroci občutijo osebno stisko ali kjer se stres kaže v boleznih in nazadovanju otroka, razdražljivosti, agresiji,  nizki samopodobi pa strokovnjaki poimenujejo NEZDRAV STRES.

Kaj pripelje otroke do stresa?

 • Preveč igrač – otrok nima pregleda in se z vsako igračo igra kratek čas ter prepogosto menjava svojo dejavnost.
 • Premalo prostega časa – mnogi otroci imajo zraven šolskih obveznosti še celo vrsto drugih.
 • Zasičenost z mediji – preveč časa preživi pred TV-jem, računalnikom, tablico, telefonom.
 • Premalo možnosti za igro in premalo prostora za gibanje.
 • Visoka pričakovanja staršev.
 • Nesmiselne učne vsebine in previsoke zahteve v šoli.
 • Konflikti v družini – brezposelnost, ločitev, slabi bivalni pogoji, nasilje, konflikti s sorojenci.
 • Pomanjkanje občutka varnosti, bližine, čustvene bližine, ljubezni.
 • Travmatične izkušnje.

Veliko lahko naredimo za ublažitev otrokovega stresa prav starši, in zato je v prvi fazi najbolj pomembno, da se znamo starši sami spopasti s stresom (ko so starši pod stresom, so tudi otroci pod stresom). Otroci čutijo, da je stres del našega vsakdana, in naša naloga je, da otroku pokažemo, da obstajajo različne možnosti, kako se z njim spopasti, ga omiliti. Naučiti jih moramo, kako se odločati, načrtovati in kdaj kakšni aktivnosti oz. obveznosti tudi reči NE.  

Starši se največkrat za sprostitev ukvarjamo s športom (pohodništvo, kolesarjenje, tek, plavanje, joga, skupinska vadba), obiskujemo likovne delavnice, slikarske delavnice. Ženskam velikokrat pomaga že pogovor s prijateljico….

Kako lahko pomagamo svojemu otroku?

 1. POSKRBIMO, DA BO OTROK IMEL DOVOLJ ČASA ZA IGRO – črtajmo kakšno popoldansko  interesno dejavnost otroka, naj se sproščeno druži s sovrstniki izven šole (pri mlajših otrocih so aktualne igrače, pri malo starejših pa druženje z vrstniki v naravi, na igrišču, skupinske igre, družabne igre).
 2. POSKRBIMO, DA OTROK DOVOLJ SPI. Premalo spanja ali nekvaliteten spanec se kažeta tudi v večji razdražljivosti otroka in manjši telesni aktivnosti. Tukaj še omenimo, da Tv in ostale novodobne elektronske naprave tik pred spanjem prav tako vplivajo na (ne)kvaliteto spanja.
 3. ORGANIZIRAJMO SE. Skupaj si naredimo svoj družinski tedenski plan, kjer vsak družinski član točno ve, kdo in kaj počne kateri dan. Posledično bodo jutra bolj mirna in harmonična, kar omogoča dober začetek dneva….saj veste kaj pravi pregovor: Po jutru se dan pozna!.
 4. PROBLEMI, ODLOČITVE, CILJI. Velik stres pri otrocih predstavlja tudi STRAH PRED NAPAKAMI. Zato jim razložite, da vsega ne morejo vedeti in da vedno ne morejo imeti prav in da nihče ni popoln….da vsak človek  dela napake in da je najboljše učenje, tisto, ko se učimo na napakah. Tudi mi smo se in se še.
 5. VREDNOTE. Vrednote so tiste, zaradi katerih bo otrok vedel, kdaj je zanj stvar pomembna in bo rekel JA, in kdaj zanj neka stvar nima posebne vrednosti in bo sposoben reči NE.
 6. TOPLINA, LJUBEZEN, SKRB IN ZAUPANJE. Vsak od nas potrebuje te štiri stvari, otroci pa še posebej.

Dajte svojim otrokom orodja, da se bodo znali odločati, se spopadati z vsakodnevnimi izzivi, se poslušati in živeti bolj skladno s svojimi potrebami in cilji. Zelo dober program, kjer otroci pridobijo takšna orodja je Mala pošastna šola, ki jo izvajamo v Lilijinem svetu,  pod okriljem Lucija coaching (Lucija Smolnik je edina certificirana  svetovalka ameriškega inštituta Proctor Gallagher pri nas in v tem delu Evrope – iz tega inštituta izhajajo govorniki kot so: Brian Tracy, Marie Forleo in drugi)

Za več informacij glede programa Male pošastne šole pišite na: lucija@proconsilio.com ali izpolnite kontaktni obrazec na naši strani https://lilijinsvet.com/. Z veseljem vam odgovorimo na vsa vaša vprašanja. Več o Luciji in njenem delu si lahko preberete na www.lucijacoaching.com.

Hvala za vaš čas, da me spremljate in vabljeni na naše delavnice, ustvarjalnice in migalnice. Spremljajte nas  na facebooku @lilijinsvet in instagramu lilijinsvet.

Se beremo v veselem decembru.

Lidija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s