Preprosto je najbolje

Ljudje smo nekako sprogramirani da kompliciramo. Zakaj? Nas je mogoče strah, da bomo zaradi tega nekaj izgubili, da bomo s tem pokazali, da se ne trudimo dovolj, da nam ni mar? Ali za nas to pomeni, da smo se predali…izgubili? Ne, ne bi smelo imeti tega pomena. Morali bi razmišljati v smeri, kaj smo s tem pridobili in kakšen  pozitiven vpliv ima preprostost na naše življenje.

Verjamem, da se vsak od nas v življenju “bori” za stvari, ki mu nekaj pomenijo oz. misli, da jih potrebuje, da bo srečen. Pehamo se za tem, da bi imeli še več v smislu materialnega, delamo do izgorelosti, se ne poslušamo in na konec koncev se ne cenimo dovolj, da bi si vzeli čas zase in za stvari, ki so nam pomembne, ki jih imamo radi in v njih uživamo.

A v trenutku, ko se nam v življenju pripeti nek “aha efekt” v smislu izgube službe, najbližjega, bolezni, ipd….šele takrat se ustavimo in se zazremo vase in začnemo razmišljati, kaj pa jaz sploh počnem? Kaj si želim?…in takrat, (na žalost šele takrat) smo v večini primerov pripravljeni da svoje življenje spremenimo….in navadno to pomeni, da si življenje poenostavimo. Postavimo si nove prioritete in cilje, uživamo v stvareh, za katere si včasih nismo vzeli časa in ŽIVIMO.

PREPROSTO JEBOLJŠE

Zakaj je torej preprosto bolje?

  1. Lažje obvladujemo vsakodnevne izzive, če se zgodi kaj nepričakovanega (ko iz življenja odstranimo vso navlako, se kar naenkrat pojavi prostor, lažje zadihamo in stvari ti postanejo bolj jasne). Organizacija pri delu doma in v službi, planiranje in zapisovanje na koledar lahko izboljša kvaliteto življenja in doda vrednost temu, kar počnemo.
  2. Veselje in občutek sreče, ki nas preveva pri preprostih stvareh – nasmeh, objem, poljub, uživanje v naravi, sprehod čez park, čas s prijatelji in družino, prostovoljstvo,…Te drobne stvari, ki ni nujno, da nas kaj stanejo, se nam velikokrat zdijo samoumevne. Ustavimo se, in pomislimo, kakšne občutke vzbujajo v nas in se predajmo tem občutkom…zaobjemimo jih s svojimi mislimi…in jih ponotranjimo. Napolnimo se z ♥.
  3. Manj stresa in bolj prespane noči. Zbudimo se spočiti, z več energije, dnevne obveznosti bomo reševali z več elana in razmišljanje bo bolj pozitivno. In nenazadnje se posledično izboljša tudi naše fizično in mentalno zdravje .
  4. Izboljšajo se odnosi z ljudmi. Ker se več družimo, smo bolj sproščeni in ustvarjamo bolj pristne in trajne medsebojne odnose.
  5. Izboljša se lahko samopodoba. S tem, ko sem iz svojega življenja odstranil materialne stvari, ki mi ne služijo in posledično zmanjšal dolgove, dobim zaupanje vase in v svoje sposobnosti. In bolj ko zaupam vase, lažje se spopadam s problemi, s katerimi se srečujem. Lažje se odločam.
  6. Manj se obremenjujemo s strahom pred nesprejetostjo. Tisti, ki so naši prijatelji, ki nas imajo radi, ki nas spoštujejo, bodo z nami ne glede na to, kakšno življenje živimo, kakšne napake delamo – ker so z nami, zaradi nas samih.

S tem ne želim povedati, da materialne stvari niso potrebne -vsak si želi, da to kar ustvari s svojim delom tudi pokaže. Materialne stvari nam navsezadnje omogočajo,da je naše življenje enostavnejše in tudi zabavnejše.  Bolj želim opozoriti na to, da na tej poti ustvarjanja ne smemo pozabiti na stvari, ki nam pomenijo največ – družina, prijatelji, prijaznost, odpuščanje….da ne pozabimo negovati odnosov z nam ljubimi ljudmi. Pri tem pa ne pozabimo, da s svojim načinom življenja dajemo vzgled svojim otrokom, zatorej razmislimo, kaj jim želimo predati.

Lep jesenski vikend.

L.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s