Ob tednu otroka

Teden otroka se počasi zaključuje. Kako se starši spopadamo z vzgojo svojih otrok je bilo že veliko napisanega in povedanega. Ni enega recepta, po katerem bi se lahko ravnali vsi, saj je vsak otrok zgodba zase. Starši, ki imamo dva ali več otrok to še predobro vemo.

Vsak starš pri vzgoji izhaja iz lastnih vrednot, prepričanj. Vedno ni lahko. A vsak starš dela po svojih najboljših močeh in na način kot najbolje zna. In ni ga otroka, ki bi ves čas bil zadovoljen s svojimi starši. Lahko bi rekli, da je vzgoja otrok najbolj odgovorna služba, za katero pa nismo prejeli nobenega šolanja. Edina šola je bil vzgled, ki smo si ga vzeli (predvsem) pri naših starših.  Drugi del pa je bil vzgled iz okolja. In ravno zaradi vzleda iz okolja, smo si kot otroci rekli, da pa mi ne bomo kot naši starši… in danes poskušamo nekatere stvari res narediti po svoje – včasih bolj, včasih pa manj uspešno. Je pa nekaj res…. skozi vzgojo rastemo in se razvijamo tako starši kot otroki.

Kaj si vsak starš želi za svojega otroka? Da bi bil zdrav in srečen, da bi počel stvari, ki ga veselijo, da bi si našel nekoga, s katerim bi lahko delil svojo srečo in tudi težke trenutke, da bi imel dobre prijatelje. Sliši se preprosto, ampak ali je res?

Želim vam, da bi imeli pristne odnose s svojimi otoki, da bi  čas preživet z otroki prebudil otroka v vas. Želim, da bodo vaši otroci samostojni, se sposobni spoprijeti z vsakodnevnimi izzivi in da bo njihovo življenje izpopolnjujoče in srečno.

Dovolite jim biti oni sami.

Otroku pomagaj, da postane on sam in ne kot ti.Ne zahtevaj od otroka, da ti povrne za vse, kar si mu dal.Ne znašaj svoje jeze nad otroka.Ne glej na njegove težave, kot da so zanemarlji

Lep vikend.

L.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s