Miselnost

Veliko posameznikov, ki se ukvarjajo z motivacijskimi govori kot so Bob Proctor, Robin Sharma, Brian Tracy, Louis L. Hay (žal preminula), nam nekoliko bliže Ana Bučevič in še koga bi se dalo našteti, govorijo o moči prepričanj. O tem, kakšno moč imajo misli nad nami, nad našo sedanjostjo in prihodnostjo, in nam dajo vedeti, da smo mi sami odgovorni za to, kaj se nam dogaja v življenju.

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste naredili kakšno stvar, ki je niste želeli in potem dobili rezultat, ki ga niste želeli? Se vam je kdaj zgodilo, da ste nekaj naredili, pa vas je vaš starš (šef) vprašal, zakaj si to naredil, pa nisi našel odgovora na to enostavno vprašanje. A si že kdaj imel prijatelja, sodelavca, ki ni bil posebej pameten oz. ki je z malo napora dosegel več kot vi? No takšen občutek imajo lahko tudi vaši otroci.

Kaj narediti, da se naši otroci ne bodo vsakodnevno spraševali istih vprašanj, kot smo se jih mi?

Ko starši vzgajamo, nam je bilo s strani naših staršev predan določen način razmišljanja, ki ga sedaj prenašamo na svoje otroke. Ta način razmišljanja, ki so ga nam predali starši se imenuje TOG  NAČIN RAZMIŠLJANJA (fixed mindset). Mi pa za svojega otroka želimo,  da bi se lažje znašel pri vsakodnevnih izzivih. Zato je pomembno, da uporabimo RAZMIŠLJANJE USMERJENO V RAST (growth mindset).

 

800px-GrowthMindset2

V čem je torej razlika?

Če otroka stalno hvalimo za sposobnosti, ki jih ima v sebi, potem mu privzgajamo togo miselnost. Če mu rečemo, da je nadarjen za šport, glasbo, ustvarjanje,….si otrok to zapomni in ponotranji. Na ta način otrok izoblikuje svojo miselnost, da mu je talent prirojen in da se to ne more spremeniti. Ne poznajo vztrajnosti. Napake vzamejo, kot svoj neuspeh. Veliko se pritožujejo, nič pa ne naredijo, da bi kaj spremenili. Ne znajo sprejeti kritike – vzamejo jo kot napad nase. Svojim prijateljem in sošolcem ne znajo privoščiti uspeha.

Na drugi strani pa…Pohvale za otrokov trud in delo dajo otroku vedeti, da se še lahko razvija. In s tem se privzgaja razvojno naravnana miselnost. Ti otroci verjamejo, da s trudom in vztrajnostjo lahko uspeš, četudi nimaš toliko talenta kot kdo drug. Napake vzamejo kot priložnost, da se iz tega kaj naučijo. Neuspeh je zanje samo trenutno stanje. Pripravljeni so se spoprijeti z novimi izzivi. Kritika je zanje sredstvo za izboljšanje oz. za potrditev, da so na pravi poti. Uspeh drugih jemljejo kot inspiracijo zase.

Večina ljudi je togih. Skozi šolski sistem so otroci večinoma v stiku s togim načinom . Tudi pri svetovanju za nadaljnje šolanje se bolj gledajo ocene, kot pa interesi otroka. Zato je super, če smo starši tisti, ki jih znamo usmerit k miselnosti, ki jim bo dopuščala možnosti za njihovo osebno rast in razvoj.

Starši moramo najprej izobraziti sebe, da lahko takšna znanja predajamo naprej na svoje otroke. Ker pa ni tako enostavno preklopiti iz ene miselnosti v drugo (prepričanja in vzorci so preveč zakoreninjeni v naši podzavesti), je priporočljivo, da si poiščemo nekoga, ki nam pri tem lahko pomaga.

V  naši Mali pošastni šoli se starši učite skupaj z otroki.  Če pa se pojavi želja po bolj koreniti spremembi sebe, pa je za vas program Thinking into results (po programu Boba Proctorja), ki ga izvaja certificirana coachinja Lucija Smolnik. Za dodatne informacije lahko izpolnite kontaktni obrazec na naši strani in odgovorili vam bomo v čim krajšem času.

V teh hladnih jesenskih dneh vam želim čim več toplih objemov in udobja v toplini vašega doma.

Lidija

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s