Strah

scared

Otroci in roko na srce, tudi odrasli, se dnevno srečujemo s strahom.  Razlika je edino v tem, da se odrasli z njim lažje spopademo oz. ga lažje obvladujemo, kot otroci.

Smo ravno v času, ko so otroci stopili v novo šolsko leto in to je čas, ko kakšni strahovi, ki so med poletjem zamrli zopet pridejo na plano. Zato poskusimo najprej razumeti kaj strah sploh je in kaj nam sporoča,  naslednjič pa,  kako lahko starš pomaga svojemu otrok pri premagovanju le-tega.

Strah in uspeh gresta z roko v roki. Ko se otrok spopade s svojim strahom avtomatsko izkusi ponos, uspeh, pa še izboljša se mu samopodoba.

Vsak ima v sebi moč, da vpliva na svoje misli, vendar če ni pripravljen ničesar spremeniti (svojih prepričanj, navad) tudi ne more pričakovati sprememb. Vedno več ljudi govori, da je vse okoli nas energija in da tisto kar mislimo tudi dobimo…in res je tako. Ko se otrok v neki situaciji počuti ugodno, saj mu je znana, se ne potrudi, da bi kaj spremenil. Zakaj pa bi spreminjal nekaj, kar mu je všeč. Temu rečemo cona udobja.  Lahko bi rekli, da postajajo sužnji prepričanj in navad, ki so jih pridobili od staršev, prijateljev, okolja…In tudi rezultati, ki jih dosegajo so pričakovani. Na primer: od odličnjaka se pričakuje, da bo ostal odličnjak še naprej. Od otroka, ki ne zmore matematičnega testa pisati več kot 2, pa nihče ne pričakuje, da bo kdaj sposoben pisati več kot 2.

Potem pa se zgodi, da ta otrok, ki do sedaj pri matematičnem testu ni pisal več kot dva,  spozna novega prijatelja ali dobi  novega učitelja, ki pa v njem vidi nek drug potencial, kot so ga videli v njem do sedaj. Otrok se v svoji glavi začne poigravati z idejo, da pa  bi  lahko iz dvojke na matematičnem testu nastala trojka in morda še bolje…štirka ali petica. Predstavlja si tudi svoje veselje in veselje staršev ob tako dobrem rezultatu. V sebi že začuti ponos. Vendar, ker tega ne ponotranji, ker se ne potrudi sam ali ker se njegova okolica ne potrudi dovolj, da bi lahko to svojo idejo tudi uresničil, ostane otrok, ki pri matematičnem testu piše dvojko.

Takrat, ko se tako otrok kot starš (navsezadnje lahko tudi učitelj) čustveno vpleteta…vpletejo (ker je možno tudi, da sodelujejo starši in učitelj), takrat pa se ustvari tako močna vibracija, ki poskrbi da se celotno telo prestavi iz pozicije: “Pa saj ne bo nič bolje.”, v pozicijo: “Gremo v akcijo!”. In ko se odločimo skupaj z otrokom, da gremo v akcijo, se pa lahko pojavijo dvomi na stani staršev (pa sej kaj se sploh trudimo, če do sedaj ni zmogel več kot dvojko pisat, zakaj bi sedaj bilo drugače) in strah na strani otroka (kaj pa če bom resnično pisal tri ali več in bodo od mene potem pričakovali samo dobre ocene ali pa zopet ne bom pisal več kot dva in bodo starši razočarani).

Če  v tem trenutku tako otrok kot starši (učitelj) verjamejo in so si dali zavezo, da bo otroku uspelo popraviti to dvojko pri matematiki, potem nič v vesolju ne bo oviralo otrokovega uspeha. Takrat, ko je celotno telo, vsaka misel pri otroku in staršu naravnana na ZMOREM, se tudi najde način, da se ta cilj tudi DOSEŽE. V kolikor pa ni na nobeni strani ali pa je samo na strani starša prisoten čustven naboj, uspeha ne bo, saj vesolje ne more vedeti česa si resnično želimo in zato nam ne more pomagati.

ZNANJE ZA ŽIVLJENJE

Še zaključek za danes…. Najboljše sredstvo za premagovanje strahu je znanje – učenje v kakršnikoli obliki. Le z učenjem lahko razvijamo razumevanje, in razumevanje je potrebno, da dobimo zaupanje vase in v svoje sposobnosti, kar se na koncu odraža v otrokovem boljšem počutju in nenazadnje tudi dobrem počutju staršev, saj je za vsakega starša največja sreča, če je njegov otrok srečen in zadovoljen.

Sedaj vas pa verjetno že zanima, kakšna pa je TEHNIKA ZA PREMAGOVANJE STRAHU? Sledite mi…kmalu vam razkrijem tehniko, ki je pomagala meni in tudi drugim.

Lep preostanek tedna vam želim in izkoristite lepe sončne dni za druženje na prostem.

L.

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s