Prvi šolski dan

In smo zakorakali v novo šolsko leto. Tako starši kot otroci imamo prvi dan šole malo mešane občutke. Prvi si nekoliko oddahnemo, saj ne bomo obremenjeni z iskanjem varstva za otroka; po drugi strani pa se zavedamo, da bodo prišle druge skrbi, povezane s šolskimi obveznostmi in obšolskimi aktivnostmi.  Drugi pa se veselijo snidenja s sošolci, manj pa obveznosti, ki jih čakajo.

Prvošolčki se prvi dan šole navadno počutijo zelo ponosne, saj več niso malčki iz vrtca in še posebej, če imajo pred sabo že starejše brate ali sestre, je to veselje še večje. A kar je pomembno zanje je to, da jim ob vstopu v šolo ne odvzamemo igrač ali jim z besedami, da sedaj pa gre zares, in da sedaj bo samo še učenje, vlivamo strah pred šolo. Zanje takšne besede lahko pomenijo stres. Dovolite jim, da se še naprej igrajo, dovolite jim še naprej razposajenost in razigranost.

Pri starejših otrocih pa je že pomembno, da ustvarite rutino, nek dnevni ritem, ki bo otroku omogočal čas  za učenje in preživljanje prostega časa s prijatelji in na aktivnostih. Otrok mora razumeti, da je šola pomembna in kot tako jo mora jemati od prvega šolskega dne naprej (četudi še prvi teden ni veliko naloge in ostalih obveznosti).

V nekem pisanju sem prebrala, da: “Delovne navade doma, se prelevijo v učne navade. Če otrok vidi, da po navodilih doseže rezultate doma, jih bo dosegel tudi v šoli, ker je navajen slediti navodilom.” (Marko Juhant za žurnal24.si) Zato se kot starši moramo zavedati, da so otroci sposobni več, kot smo si pripravljeni priznati, in jih zato tudi primerno vključiti v vse družinske  dejavnosti (od nakupovanja, pospravljanja, nege hišnih ljubljenčkov, pranja, ipd.)

Pričakovanja staršev do svojih otrok znajo biti včasih previsoka, zato je pomembno, da starši spremljate otroka, njegov napredek, da ga poslušate (in slišite!) kaj vam sporoča in da ne uresničujete lastnih ambicij ampak želje in ambicije vašega otroka.  Če otrok domov ne bo nosil samih petic in bil najboljši v krosu ali nikoli ne bo narisal slike, ki bi jo razstavili v šolski avli…pa kaj. Morda pa ima najboljši čut za ljudi, se dobro razume z živalmi ali pa zna super rezbariti iz lesa…tudi to so kvalitete, ki jih bo lahko s pridom uporabil v življenju.

Zaupajte svojim otrokom, poslušajte jih (in slišite!) in bodite jim v oporo, ko vas potrebujejo. In povejte jim, da jih imate radi in da ste ponosni nanje. To je balzam za njihova ušesa.

Pa vse dobro  v novem šolskem letu.

L.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s